HTML/Protected

Right Click Disable

Fadhilat TarawihDiriwayatkan oleh Saiyidina Ali R.A daripada Rasullullah S.A.W sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W tentang fadhilat (kelebihan) solat sunat terawih pada bulan Ramadhan
Malam 1 – Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampuanan dari Allah.
Malam 2 – Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).
Malam 3 – Berseru Malaikat dibawah ‘Arsy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.
Malam 4 – Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kita-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
Malam 5 – Allah  kurniakan baginya pahala seumpama orang yang bersolat di Masjidil Haram, Masjid Madinah dan Masjidil ‘Aqsa.
Malam 6 – Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-Malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam ini.
Malam 7 – Seolah-olah ia bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi ‘Alaihissalam menentang musuh ketatnya Fir’aun dan Hamman.
Malam 8 – Allah mengurniakan pahala orang solat tarawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim ‘Alaihissalam.
Malam9 – Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadah hambaNYA seperti Nabi Muhammad SAW.
Malam 10 – Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan didunia dan diakhirat.
Malam 11 – Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu dilahirkan.
Malam 12 – Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadahnya).
Malam 13 – Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukkan.
Malam 14 – Datang Malaikay menyaksikan ia bersolat tarawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.
Malam 15 – Semua Malaikat yang menanggung  ‘Arasy, Kursi berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.
Malam 16 – Allah SWT tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan kedalam syurga.
Malam 17 – Allah kurniakan orang yang bertarawih pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.
Malam 18 – Seru Malaikat: “Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah edha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup ataupun sudah mati).
Malam 19 – Allah SWT tinggikan darjatnya didalam Syurga Firdaus.
Malam 20 – Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.
Malam 21 – Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.
Malam 22 – Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam huru-hara di Padang Masyhar).
Malam 23 – Allah SWT binakan untuknya sebuah bandar didalam Syurga daripada nur.
Malam 24 – Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang bertarawih malam ini (elok sekali berdoa ketika dalam sujud).
Malam 25 – Allah SWT angkatkan daripadanya siksa kubur.
Malam 26 -  Allah kurniakan kepada orang bertarawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun beribadah.
Malam 27 – Allah kurniakan orang bertarawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian SirratulMustaqim seperti kilat menyambar.
Malam 28 – Allah kurniakan kepadanya pahala 1000 darajat diakhirat.
Malam 29 – Allah kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.
Malam 30 – Allah memberi penghormatan kepada orang betarawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman: “Hai hambaKu, makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini dari dalam syurga, dan mandilah engkau daripada air syurga yang bernama Salsabila, serta minumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad SAW yang bernama ‘Al-Kauthar’.”

Bagaimanapun, hadith ini adalah hadith palsu / dhoif.....malah tiada sumber asal yang muktamad bagi hadith ini sebagaimana yang disebut oleh pakar-pakar hadith. Antaranya seperti yang disebut oleh Dr. Ahmad Lutfi Fathullah dalam tesisnya (PhD), Takhrij Hadith-Hadith Durrah Al-Nasihin. Dalam Fatwa Mufti Kerajaan Brunei (1999) juga menyatakan ianya tiada dalam kitab-kitab Ahlus Sunnah. Namun ada diriwayatkan seumpamanya didalam kitan-kitan Syiah, seperti kitab Bihar Al-Anwar oleh Al-Majlisi dan Wasa’il Al-Syi’ah oleh Al-Hurr Al-‘Amili. Rujukkan mereka tidak dapat dipegang oleh kita.

Maka bagi menggantikan hadith palsu tersebut, dibentangkan empat hadith lain yang sabit mengenai kelebihan solat Tarawih ini. Iaitu:

1.         Diampunkan Dosa-Dosanya Yang Telah Lalu
Daripada Abu Hurairah RA berkata: Rasullullah SAW pernah menggalakkan sahabatnya berqiam Ramadhan tanpa menyuruh mereka dengan kesungguhan (yang menunjukkan wajib), kemudian sabda Baginda SAW: “Barangsiapa yang berqiam Ramadhan dengan penuh keimanan dan ihtisab ( mengharapkan redha dan ganjaran Allah) akan diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu.” – HR Al-Bukhari, Muslim, Abu Dawud, At-Tirmidzi & An-Nasa’i

2.         Kembali Sepertimana Hari Ibunya Melahirkannya
Daripada ‘Abdur Rahman Bin ‘Awf: Rasullullah SAW bersabda: “Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan dan berqiam Ramadhan dengan penuh keimanan dan ihtisab, ia akan keluar daripada dosa-dosanya sepertimana hari ibunya melahirkannya.” – HR An-Nasa’i, Ahmad, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Majah & Al-Baihaqi

3.         Ditulis Dari Kalangan Para Siddiqin Dan Syuhada’
Daripada ‘Amru Bin Murrah Al-Juhani RA katanya: Datang seorang lelaki kepada Rasullullah SAW lalu berkata: “Wahai Rasullullah, apakah pendapat tuan kiranya saya bersaksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah, dan sesungguhnya tuan adalah utusan Allah, dan saya solat lima waktu, menunaikan zaakat serta berpuasa bulan Ramadhan dan berqiam Ramadhan, maka dari golongan siapakah saya ini?” Jawab Baginda : “Dari kalangan pada siddiqin dan syuhada’.” – HR Al-Bazzar, Ibnu Khuzaimah & Ibnu Hibban

4.         Tulisan Baginya Pahala Seumpama Berqiamulail
Dari Abu Zar RA: Rasullullah SAW bersabda: “Barangsiapa berqiam (Ramadhan) bersama – sama imam sehingga ia selesai, akan ditulis baginya (ganjaran) seumpama berqiamulail.” – HR At-TirmidziNo comments:

Post a Comment